Selamat datang ke blog Kaunseling Sekolah Menengah Sains Muzaffar Syah, Melaka.. Segala pertanyaan boleh dilakukan dan pelbagai pautan yang menarik disediakan.. Sebarang keraguan dan cadangan boleh dihantar ke email kaunselormozac@gmail.com..

Monday, May 12, 2008

Happy Mother's DayA Mothers Love


To some love is just a word

To me it's a feeling

A feeling I get every time I look into your eyes

A feeling I get when I realize your my mom

A mom who loves, shares, A mom who inspires

Unconditionally

What's that?That's love

A mothers love, but only you would know

And me

You returned that love time and time again

Possibly to much, nevertheless you did

Thank-you

Thank-you for being there when I needed you most

For being my rock when I should have been yours

Thank-you for believing in me, even when I doubted myself

For being the one person I could trust

No matter what, no matter where

But most of all thank-you for being you-my mom

A mom I am so proud to claimI love you

Now and foreverMy mother was the most beautiful woman I ever saw. All I am I owe to my mother. I attribute all my success in life to the moral, intellectual and physical education I received from her.

Thursday, May 8, 2008

GAMBARAN DALAM PEMIKIRAN

SESUATU tindakan yang ingin dilakukan bermula dengan gambaran dalam pemikiran. Gambaran seperti ini akan menentukan sama ada tindakan yang dirancang itu akan dilaksanakan atau tidak.


Sebagai contoh, jika seseorang pelajar menggambarkan bahawa sukan itu akan menyebabkan seseorang itu cedera, maka ia tidak akan mengambil bahagian dalam sukan. Begitu juga jika gambaran yang terdapat dalam fikiran mengatakan bahawa pelajaran Matematik itu susah, maka tiada usaha yang akan dilakukan untuk mempelajarinya.


Dalam satu situasi yang lain jika gambaran dalam pemikiran menunjukkan bahawa pelajaran Matematik itu tidak susah tetapi memerlukan kegigihan untuk belajar dan bersukan itu mampu menyihatkan badan tanpa membawa kecederaan jika mendapat latihan yang betul, maka sudah tentu tindakan yang akan berlaku adalah lebih positif, meyakinkan serta membawa kepada kejayaan diri.


Gambaran yang merangsangkan pemikiran yang positif harus diamalkan oleh setiap murid. Antara gambaran positif terhadap kejayaan diri yang perlu dibentuk adalah seperti berikut:


• Ilmu panduan hidup: Ini bermakna orang yang tidak berilmu akan menemui kehidupan yang tidak stabil serta penuh dengan kejahilan. Kebahagiaan di dunia dan di akhirat dapat dinikmati jika ilmu yang begitu bernilai itu dapat dipelajari secara bersungguh-sungguh.


• Kesukaran adalah cabaran: Ramai di antara murid-murid yang tahu menyebut perkataan cabaran tetapi tidak mengetahui maksud sebenarnya. Cabaran ialah situasi, kesukaran atau masalah yang dihadapi bertujuan untuk menguji kemampuan seseorang itu bertindak secara bijak untuk menyelesaikannya. Oleh yang demikian apa sahaja situasi yang tidak selesa seperti situasi belajar dalam kelas yang memerlukan perhatian sepenuhnya kepada guru, atau sebarang kesukaran dalam menjawab soalan adalah merupakan cabaran. Oleh itu kita perlu gambarkan bahawa sesiapa yang sanggup menerima cabaran serta bertindak menyelesaikannya akan beroleh kejayaan tetapi disebaliknya mereka yang gagal menghadapi cabaran akan kecundang.


• Usaha itu tangga kejayaan: Setiap usaha walaupun kecil akhirnya akan menemui kejayaan. “Sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit”. Begitulah pepatah Melayu yang bermaksud usaha yang berterusan itu akan membuahkan hasil yang banyak. Belajar setiap hari bersungguh-sungguh tanpa membuang masa akan menambahkan keyakinan diri serta memudahkan murid untuk menghadapi peperiksaan tanpa rasa tertekan. Hanya murid-murid yang belajar di saat-saat akhir tanpa persiapan awal akan rasa tertekan dan takut menghadapi peperiksaan.


Oleh itu ingatlah gambaran dalam pemikiran pencorak tindakan dan penentu distinasi kehidupan. Gambaran yang betul menyeronokkan dan membantu diri anda ke arah kejayaan, gambaran yang salah membosankan dan menjerat diri anda ke arah kegagalan.
Bertindaklah dengan bijak demi masa depan anda.

Wednesday, May 7, 2008

Berontak dalam diam


Harian Metro 7 Mei 2008

KETIKA seluruh dunia sibuk mensasarkan matlamat men jadi negara pendidikan bertaraf antarabangsa, mereka lupa mengenai tekanan yang bakal dihadapi pelajar.Meskipun kebanyakan institusi menyedari perlu keseim bangan rohani dan jasmani, mereka menganggap itu hanya perkara remeh.

Pakar psikologi terkenal, Dr Eugenia Kelman, berkata kegembiraan dan keupayaan pelajar akan ‘mati’ jika emosi mereka ditekan atau dipaksa.“Jangan terlalu memberi fokus kepada mencapai matlamat hingga boleh meragut kegembiraan dan keupayaan pelajar kerana ia tindakan kejam.“Institusi pendidikan mahu melahirkan pelajar yang ce merlang akademik dan salsiah, tetapi jika mereka ditekan, pelajar ibarat robot yang mengikut arahan.“Cara itu gagal melahirkan pelajar cemerlang sebaliknya memprogram mereka kepada kegagalan,” katanya.Kebimbangan itu berasas kerana keghairahan melampau untuk berjaya menyebabkan ibu bapa dan pengurusan pen didikan mengetepikan soal emosi pelajar.Akibatnya, ada segelintir pelajar berpura-pura mengikut arahan, tetapi merancang memberontak kerana menganggap mereka tidak dipedulikan sebaliknya hanya perlu mematuhi arahan.


Senario ini sangat berbahaya kerana ibu bapa atau pe ngurusan pendidikan seolah-olah mencipta kumpulan ‘pem bunuh diri senyap’ di kalangan pelajar.“Jangan anggap bila menerima, mereka setuju dengan tindakan itu. Ada sebahagian boleh, tetapi bagaimana se baliknya?“Kesan penolakan tidak boleh dilihat serta-merta, tetapi dalam tempoh jangka panjang ia boleh bertindak di luar batasan seperti membunuh diri atau membunuh.“Justeru, apabila berlaku tragedi, jangan hanya menunding jari kepada pelajar sebaliknya kaji dalam konteks lebih luas mengapa pelajar melakukan jenayah,” katanya.Beliau berkata, kebanyakan ibu bapa atau pengurusan pendidikan tidak sedar fenomena tekanan kepada pelajar kerana menganggap ia soal remeh temeh.“Perbezaan pendidikan wujud antara sekolah rendah, me nengah, kolej dan peringkat tertinggi.
Pada awalnya, semua pelajar gembira dan mampu menangani tekanan ada. Ba gaimanapun semakin tinggi pengajian, tekanan bertambah.“Ibu bapa pula semakin menaruh harapan tinggi dan pengurusan pendidikan mahu mempertahankan pencapaian mereka sehingga pelajar tertekan dan keliru.“Saya meminta fenomena ini diubah kerana memberi tekanan secara halus bukan kaedah yang betul menjana kecemerlangan sebaliknya berilah sokongan, suasana ceria dan kerjasama,” katanya.Menurutnya, tragedi di Virginia Tech University pada 16 April 2007 berpunca daripada kecelaruan emosi akibat te kanan, penolakan, sosial dan masyarakat.Menurutnya, aspek tekanan jangan dipandang mudah kerana kesannya dalam jangka panjang, malah mampu me wujudkan trauma di kalangan pelajar.“Semua ingin melihat pelajar mencapai kejayaan namun memberi tekanan berlebihan bukan jawapannya.“Sebagai pelajar, mereka menghadapi bebanan tugasan, penerimaan sosial, budaya dan peperiksaan secara ber sendirian.“Bayangkan kesukaran yang mereka alami jika tiada sesiapa memahami,” katanya.
Bagi menangani situasi ini, Dr Kelman menasihatkan ibu bapa atau pengurusan pendidikan mengubah polisi pen dekatan yang lebih liberal serta tidak membebankan pelajar.“Kita mahu mereka cemerlang, justeru berilah sokongan dan fahami keinginan dan tanggungjawab mereka.“Keperluan emosi, fizikal dan mental perlu seimbang supaya kualiti diri individu boleh dipertingkatkan,” katanya.