Selamat datang ke blog Kaunseling Sekolah Menengah Sains Muzaffar Syah, Melaka.. Segala pertanyaan boleh dilakukan dan pelbagai pautan yang menarik disediakan.. Sebarang keraguan dan cadangan boleh dihantar ke email kaunselormozac@gmail.com..

Wednesday, December 15, 2010

Sireh Pulang Ke Gagang
Tarikh : 8 Disember 2010
Tempat : Dewan Makan Asrama MOZAC
** Semua pelajar tingkatan 5 dan ibu bapa serta penjaga mereka berkumpul bersama pentadbir sekolah dan guru-guru untuk meraikan para pelajar tingkatan 5 yang telah tamat peperiksaan SPM pada petang itu. Pada petang itu, Pengetua , GPK Pentadbiran dan GPK HEM telah menyampaikan amanat terakhir untuk para pelajar tingkatan 5. Pn Zulindawati selaku Kaunselor Kanan juga telah menyampaikan maklumat-maklumat berkaitan Online UPU, IPTA dan Penaja-penaja yang menawarkan biasiswa. Sebelum majlis berakhir, Pengetua telah menyampaikan cenderahati kepada semua pelajar tingkatan 5 sebagai tanda kenang-kenangan. Semoga batch Ohana ini akan mendapat keputusan SPM yang cemerlang . Tahniah kerana telah berjaya menjalani kehidupan di MOZAc selama 5 tahun.

Karangan budak darjah 6 untuk pelajar-pelajar MOZAC

**Contoh karangan yang bertajuk cara-cara mengisi cuti sekolah dengan berfaedah.Diharap pelajar Mozac dapat memanfaatkan cuti kali ini.


Selamat pagi diucapkan kepada yang berusaha Puan Pengerusi Majlis,yang dihormati Tuan Pengetua,Encik Ng Heng Chan,para hakin yang adil lagi saksama,guru-guru,dan rakan yang dihormati sekalian.Tajuk syarahan saya pada pagi ini ialah,"Cara-cara Meengisi Masa Cuti Sekolah dengan Berfaedah".

Hadirin sekalian,Cara pertama yang saya fikir wajar untuk pelajar mengisi masa cuti sekolah secara berfaedah adalah dengan mengulangkaji pelajaran masing-masing ataupun belajar secara berkumpulan dengan kawan-kawan.Melalui cara ini sudah pasti dapat membantu pelajar untuk memahirkan diri.

Bagi sebilangan pelajar yang gemar akan aktiviti luar bilik darjah,musim cuti sekolah merupakan masa yang ditunggu-tunggu.Mereka akan dapat menggembara,menjelajah,mendaki gunung,atau berekspedisi ke tempat-tempat idaman mereka.Kegiatan sebegini mengurangkan tekanan yang dihadapi sepanjang masa belajar.

Seteeusnya pelajar-pelajar yang tiada rancangan untuk ke mana-mana,masa cuti bolehlah digunakan untuk menolong ibu bapa di rumah.Kerja-kerja yang dapat dilakukan termasuklah membersihkan rumah dan kereta dan sebagainya.Pertolongan yang dihulurkan itu berupa suatu cara untuk membalas budi ibu bapa kita yang telah banyak berkorban selama ini.

Hadirin yang dihormati,

Pelajar-pelajar bolehkan juga memilih untuk melakukan kerja-kerja sambilan semasa cuti sekolah.Kerja sambilan yang dilakukan biarlah dapat mematangkan diri anda sebagai pelajar.

Sebelum mengundurkan diri,saya berharap agar syarahan ringkas saya ini dapat membantu para pelajar dalam merancang aktiviti yang akan dilakukan pada musim cuti sekolah yang akan datang.Sekian,terima kasih.