Selamat datang ke blog Kaunseling Sekolah Menengah Sains Muzaffar Syah, Melaka.. Segala pertanyaan boleh dilakukan dan pelbagai pautan yang menarik disediakan.. Sebarang keraguan dan cadangan boleh dihantar ke email kaunselormozac@gmail.com..

Wednesday, September 16, 2009

Salam Aidilfitri


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Tadarus Kubra mentor mentee akan diadakan pada hari Khamis 17 September bersamaan 27 Ramadhan di tempat-tempat yang disedikan. Selepas itu para pelajar dibenarkan pulang ke rumah untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri. Selamat Bercuti..Selamat Hari Raya..Berhati hati di Jalan Raya..dan Kumpul Banyak-banyak Duit Raya.Hehe

Monday, September 14, 2009

RENDANG ANAK PERANTAU


Bila nak raya ni macam-macam resepi yang kita terfikir nak cuba.Apa kata cuba yang ni.

BAHAN-BAHAN :

-1 kenderaan yang telah diservis ( kereta/motosikal/bas ekspres)
-Minyak petrol/diesel secukupnya mengikut keperluan perjalanan
-Tahap kesabaran yang paling tinggi
-Had laju yang ditetapkan
-3 buah lampu isyarat yang perlu dipatuhi
- Merah – berhenti
- Kuning – bersedia untuk berhenti
- Hijau – jalan
-Jika mengantuk, berehat sebentar.

CARANYA:

Para penumpang masuk ke dalam kenderaan yang telah diservis. Pakai tali pinggang keledar bagi kereta dan topi keledar bagi motosikal. Isi minyak mengikut keperluan destinasi . Untuk selamat sampai ke destinasi yang di tuju, tambahkan kesabaran hati dalam jiwa pemandu . Patuhi juga had laju yang ditetapkan. Pandu berhati hati. Patuhi juga lampu isyarat. Berhenti apabila lampu merah, bersedia untuk berhenti apabila lampu kuning dan jalan apabila lampu berwarna hijau.

Jika mengantuk pastikan anda berehat. Untuk menyemarakkan lagi suasana Hari Raya, pasangkan lagu bertemakan Hari Raya. Setelah selamat sampai ke destinasi, salam kedua tangan ibu bapa dan minta ampun maaf daripada mereka.

SELAMAT MEMANDU, KEPULANGAN MU DITUNGGU..SELAMAT MENCUBA DAN SELAMAT HARI RAYA!

* RENDANG ANAK PERANTAU merupakan tips pemanduan berhemah bagi sesiapa yang ingin pulang berhari raya.